wtorek, 19 listopada 2013

Słodki sos chilli

Uwielbiam ostre jedzenie. Kiedyś, dawno temu, skosztowałem takiego sosu w jednej z chińskich restauracji. Później jadałem go jako kupiony, gotowy produkt. Teraz postanowiłem odtworzyć ten smak. Sosik pasuje naprawdę do wielu, wielu rzeczy. Wszystko wedle uznania :).

Co nam potrzeba?

  1. 100 g cukru trzcinowego
  2. 350 ml wody
  3. 2 ząbki czosnku
  4. 1 papryczka chili / 1 łyżeczka sproszkowanego chili
  5. 2 łyżeczki octu (u mnie winny czerwony)
  6. sok z połówki cytryny
  7. szczypta soli
  8. 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
Cukier rozpuszczamy w wodzie i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy chili i posiekany w kostkę czosnek, gotujemy chwilę. Dodajemy ocet, sok z cytryny i sól. Gotujemy ok. 5 minut. Mąkę ziemniaczaną mieszamy  z niewielką ilością wody i powoli wlewamy do gotującego się sosu, ciągle mieszając. Gotujemy całość ok. 10 minut. Sos powinien być lekko gęsty.

Smacznego =)