Często sięgam po mrożonki, gdyż warzywa dzięki temu, że są mrożone od razu po zbiorach zachowują pełnię wartości odżywczych. Co prawda nie ma to jak świeże warzywa, ale w porze zimowej są idealne! Dzisiaj pomysł na prosty i smaczny krem podany z pieczonymi ziemniakami i odrobiną kiełków.
Co nam potrzeba:
- Paczka mrożonego lub główka świeżego brokułu
- Paczka mrożonego lub główka świeżego kalafiora
- 1/3 paczki mrożonej marchewki z groszkiem
- 3 ząbki czosnku
- 3 ziemniaki
- sól, pieprz
- majeranek
- lubczyk
- zielona pietruszka
- opcjonalnie: przyprawa do dań z ziemniaków
- 3 łyżki oliwy
Mrożonki i czosnek wsypujemy do jednego garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy wedle własnego uznania, dodajemy łyżkę oliwy i miksujemy do jednolitej konsystencji (kremu).
Prawda, że proste? I bardzo odżywcze :) Smacznego =)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz