Przede wszystkim świeże owoce. Najlepiej sezonowe - są wtedy najtańsze i najzdrowsze. Lepiej zjeść pomarańczę w grudniu i truskawki w czerwcu niż odwrotnie. Doskonale na podjadanie nadają się również świeże warzywa - można przygotować sobie pokrojone w paski papryki, marchewki, czy podjadać pomidorki koktajlowe. Ciekawym rozwiązaniem są też lekkie kanapki z chrupkiego pieczywa z masłem orzechowym czy dżemem nisko słodzonym. Można także przygotować sobie wcześniej batoniki musli ( jak tylko będę je przyrządzał kolejny raz, dodam przepis - są banalnie proste, słodkie i sycące). Odnośnie musli, można przygotować sobie mieszankę suszonych owoców, np. daktyli, fig, rodzynek, żurawiny i orzechów w dowolnej konfiguracji i trzymać w szafce na czarną godzinę :). Jeśli brak wam czasu, zawsze można sięgnąć po gotowe rozwiązania - gotowe batoniki czy przetwory sojowe.
Dzisiaj był dzień treningowy. W spokojnym tempie pokonałem 8,5 km - dawno tyle nie biegałem ale czuję się super i satysfakcja jest :) Jeżeli chodzi o bieg, można go sobie sprawdzić tutaj. Natomiast dzisiejszy jadłospis znajdziecie poniżej:
Śniadanie: Owsianka taka sama jak wczoraj. Taka mi smakuje i przy okazji dojadam owoce, które mam w domu. Oczywiście z czasem będzie się zmieniać zarówno jej skład, jak i samo menu śniadaniowe :)
II śniadanie: Kanapki z domowego chleba z hummusem i warzywami
- 4 kromki chleba pełnoziarnistego (swój upiekłem z gotowej mieszanki mąk)
- Zdrowy hummus domowy do posmarowania chleba - przepis tutaj
- 1/4 papryki, kolor obojętny
- 2 rzodkiewki
- 4 liście sałaty
Obiad: Kotlety z tofu i pieczarek z pure ziemniaczanym i brokułami (porcja dla 2 osób)
- 3/4 kostki tofu
- 200 g pieczarek
- 1 łyżka sosu sojowego
- 10 małych ziemniaczków
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- świeży bądź mrożony brokuł 450g
Tofu kroimy w plasterki i razem z pieczarkami podsmażamy bez oleju na patelni. Ugotowane ziemniaki zgniatamy z mlekiem roślinnym, doprawiamy do smaku. Brokuły gotujemy na parze bądź w wodzie.
Deser:
- 2 paski gorzkiej czekolady 72% kakao (im więcej % tym lepiej)
Kolacja: Kromki pieczywa chrupkiego z tofu, masłem orzechowym i papryką
- 1/4 kostki tofu (która została z obiadu)
- 1/4 papryki
- 1 kopiata łyżeczka masła orzechowego 100%
- 3 kromki pieczywa chrupkiego
Tofu i paprykę kroimy drobną kostkę. Podsmażamy na patelni bez tłuszczu, dodajemy masło orzechowe i całość nakładamy na pieczywo.
Przekąski:
- pomarańcza między II śniadaniem a obiadem
W jadłospisie pojawiło się masło orzechowe 100%. Dlaczego takie? O tym już jutro.
Pozdrawiam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz