poniedziałek, 13 lutego 2017

Zdrowy domowy hummus

Przeglądając skład hummusów na jakie możemy trafić na półkach sklepowych, bardzo często w ich składzie jest więcej wody i tłuszczów lepszej bądź gorszej jakości, konserwantów i aromatów. Nie ukrywam, że sam kiedyś kupowałem takie pasty a każda próba zrobienia ich domowym sposobem nie zbyt wychodziła (choć teraz tak naprawdę nie wiem czemu). W końcu trafiłem na przepis wg Ripa Esselsstyna - niewiarygodnie prosty i w końcu się udało!

Składniki:

  • puszka ciecierzycy 
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki  soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki wody lub bulionu warzywnego
Ciecierzycę musimy odsączyć i dobrze opłukać. Czosnek kroimy na drobno. Wszystkie składniki za pomocą blendera zamieniamy na gładką masę. Wedle upodobania bądź problemów w trakcie miksowania, dodajemy po trochu wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. 

Smacznego!