czwartek, 24 października 2013

Pasta sojowa z pomidorami

W lodówce zostało mi dość trochę sosu pomidorowego z tego przepisu. Jedzenie nie może się zmarnować. Pomyślałem zatem aby zrobić proste i pyszne smarowidło do chleba, bułek, wafli ryżowych - różnego rodzaju kanapek =)! Chociaż można je jeść tak po prostu łyżeczką z miseczki ;)


Co nam potrzeba?

Sos pomidorowy + soja

  1. Puszka pomidorów krojonych 
  2. 1/4 czerwonej papryki
  3. Tymianek (1 łyżeczka)
  4. Oregano (1 łyżeczka)
  5. Bazylia (1 łyżeczka)
  6. 1/2 łyżeczki (małej) cukru (trzcinowego)
  7. Cebula granulowana (1 łyżeczka)
  8. Czosnek granulowany (1 łyżeczka)
  9. Szczypta soli
  10. Oliwa
  11. + ok. 6-8 łyżek ugotowanej soi
Soję zalewamy wodą i zostawiamy na ok. 12 godzin. Następnie odlewamy wodę, lejemy nową i gotujemy ok. 70 minut. Na ostatnie 15 minut gotowania dodajemy szczyptę soli. Odlewamy wodę i zostawiamy na chwilę do przestygnięcia. Dodajemy sos pomidorowy (ilość wedle uznania - tak, żeby konsystencja nie była za rzadka) i całość miksujemy na gładką papkę. Najlepiej smakuje następnego dnia =)!

Smacznego =)