czwartek, 20 lutego 2014

Canneloni nadziewane kaszą jaglaną w sosie pomidorowym z soczewicą

Canneloni to makaron w kształcie dużych rurek, które możemy faszerować tym na co mamy ochotę :) Najczęściej jednak jest to sos pomidorowy z mięsem. Wychodząc na przeciw zwolennikom jedzenia mięsa przygotowałem farsz składający się z kaszy jaglanej, pieczarek i różnokolorowej papryki. Całość zapieczona z sosem pomidorowym z brązową soczewicą naprawdę wysoko dźwignęła poprzeczkę w mojej kuchni wegańskiej :)

Co nam potrzeba:

Makaron Canneloni ( w zależności od naczynia, mi wystarczyło ok. 1/2 paczki)

Farsz:
  1. 1 szklanka kaszy jaglanej
  2. 100-150 g pieczarek
  3. 3 ćwiartki papryk różnego koloru
  4. 1/2 cebuli
  5. sól i pieprz
Sos:
  1. 1/2 cebuli
  2. ok. 1/2 szklanki wody
  3. puszka pomidorów krojonych
  4. 3 łyżki ugotowanej brązowej soczewicy
  5. ulubione zioła, sól i pieprz / pieprz cayenne
  6. papryka czerwona
Kaszę jaglaną gotujemy. Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na cebulce doprawiając solą i pieprzem. Paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię na parę sekund, tak aby tylko wydobyć z niej aromat. Mieszamy warzywa z kaszą i nadziewamy farszem Canneloni. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą.
Gotujemy soczewicę. Cebulę podsmażamy i dodajemy pomidory. Gotujemy i doprawiamy ziołami. Mieszamy z soczewicą i zalewamy makaron ułożony w naczyniu. Zapiekamy ok. 25-30 minut w temperaturze 190 st. C.



Smacznego :)!