Canneloni to makaron w kształcie dużych rurek, które możemy faszerować tym na co mamy ochotę :) Najczęściej jednak jest to sos pomidorowy z mięsem. Wychodząc na przeciw zwolennikom jedzenia mięsa przygotowałem farsz składający się z kaszy jaglanej, pieczarek i różnokolorowej papryki. Całość zapieczona z sosem pomidorowym z brązową soczewicą naprawdę wysoko dźwignęła poprzeczkę w mojej kuchni wegańskiej :)
Co nam potrzeba:
Makaron Canneloni ( w zależności od naczynia, mi wystarczyło ok. 1/2 paczki)
Farsz:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 100-150 g pieczarek
- 3 ćwiartki papryk różnego koloru
- 1/2 cebuli
- sól i pieprz
Sos:
- 1/2 cebuli
- ok. 1/2 szklanki wody
- puszka pomidorów krojonych
- 3 łyżki ugotowanej brązowej soczewicy
- ulubione zioła, sól i pieprz / pieprz cayenne
- papryka czerwona
Kaszę jaglaną gotujemy. Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na cebulce doprawiając solą i pieprzem. Paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię na parę sekund, tak aby tylko wydobyć z niej aromat. Mieszamy warzywa z kaszą i nadziewamy farszem Canneloni. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą.
Gotujemy soczewicę. Cebulę podsmażamy i dodajemy pomidory. Gotujemy i doprawiamy ziołami. Mieszamy z soczewicą i zalewamy makaron ułożony w naczyniu. Zapiekamy ok. 25-30 minut w temperaturze 190 st. C.
Smacznego :)!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz