Co nam potrzeba?
- ok. 1 i 3/4 litra wody
- Puszka pomidorów krojonych (wiem, wiem lepsze byłyby świeże ale to nie ta pora :))
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- ok. 4 łyżeczek Vegeta Natur + dwie szczypty soli
- 1 łyżeczka papryki czerwonej
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- woreczek ryżu basmatii
- Garść kiełków rzodkiewki
- Garść posiekanej natki pietruszki
- Olej lniany lub oliwa z oliwek
Do miseczek wlewamy po 1 łyżeczce oleju lnianego (idealne proporcje omega 3 do omega 6, witamina A + E - dzięki temu, że zalejemy go tylko ciepłą zupą a nie będziemy gotować nie straci on swoich właściwości ) albo oliwy z oliwek, nalewamy zupę i ozdabiamy kiełkami i natką pietruszki.
Pieprz cayenne sprawi, że zupa będzie lekko pikantna i wspaniale was rozgrzeje - w końcu na zewnątrz ciągle może być chłodno :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz