piątek, 21 marca 2014

Aromatyczne Pęczakotto

Do "risotta" używałem już ryżu i quinoa. Dzisiaj przyszedł czas na kaszę pęczak. I muszę stwierdzić, że jako świetny zamiennik ryżu urozmaica dzięki temu naszą dietę.  Aromat całości nadaje bulion grzybowy, którego użyłem zamiast warzywnego. Dzięki temu uzyskałem cudowny posmak grzybów w całej potrawie. Użycie bulionu powoduje, że możemy zrezygnować z przypraw i wydobyć smak z samych warzyw.

Co nam potrzeba:
  1. ok. 1 i 1/2 l bulionu grzybowego bądź warzywnego
    (bądź wody, ale wtedy trzeba będzie doprawiać)
  2. 1 szklankę nieugotowanej kaszy pęczak
  3. 1 cukinia
  4. 150 g pieczarek
  5. 1/2 żółtej papryki
  6. dwie garści kostki sojowej*
  7. świeża zielona pietruszka
  8. świeży szczypiorek
  9. 1/2 pora
  10. 2 łyżki oliwy
Warzywa kroimy wedle uznania i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dosypujemy kaszę i obtaczamy ją w oliwie. Smażymy chwilę, następnie dolewamy bulionu. Tutaj musimy uważać i dolewać go po trochu, najlepiej po ok. szklance i czekać aż kasza go wpije, mieszając co chwilę na małym ogniu. Czynność powtarzamy tak długo, aby kasza się ugotowała. Na sam koniec dodajemy kostkę sojową (wcześniej namaczamy ja w odrobinie bulionu do miękkości). Na talerzu posypujemy porcję świeżą zieloną pietruszką i szczypiorkiem.

Smacznego =)