Do robienia past nadają się praktycznie wszystkie strączki - wybór mamy spory. Nie dość, że są świetnym źródłem białka, mikro i makroelementów, to są tanie. Dzisiaj proponuję pastę jak w tytule: z żółtego grochu, białej fasoli i koperku :)
Co nam potrzeba:
- 100 g żółtego grochu
- 2 garści białej fasoli
- garść posiekanego koperku
- 3-4 łyżki oleju - ewentualnie trochę więcej (ja dałem z pestek winogron)
- szczypta soli, pieprzu
- łyżeczka majeranku
Strączki moczymy w wodzie, najlepiej przez noc. Gotujemy razem do miękkości, w połowie wymieniając wodę. Pod sam koniec dodajemy szczyptę soli. Ugotowane odsączamy. Dodajemy koperek, majeranek, pieprz, sól i olej - blendujemy do gładkiej masy. Zostawić do ostygnięcia, lepiej przejdzie smakiem koperku :) A potem tylko nakanapkę..
.. smacznego =)!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz