czwartek, 11 grudnia 2014

Koperkowa pasta z żółtego grochu i białej fasoli

Jeden z wielu problemów życia codziennego to.. z czym zrobić kanapki :D Oczywiście, na pierwszą myśl przychodzą świeże warzywa + odrobina zieleniny, można dodać tofu... no i rzecz jasna i oczywista: różnego rodzaju pasty do smarowania pieczywa :) W sklepach nie mamy dużego wyboru jeśli chodzi o wege odpowiedniki więc polecam robić je samemu :)
Do robienia past nadają się praktycznie wszystkie strączki - wybór mamy spory. Nie dość, że są świetnym źródłem białka, mikro i makroelementów, to są tanie. Dzisiaj proponuję pastę jak w tytule: z żółtego grochu, białej fasoli i koperku :)

Co nam potrzeba:

  1. 100 g żółtego grochu
  2. 2 garści białej fasoli
  3. garść posiekanego koperku
  4. 3-4 łyżki oleju - ewentualnie trochę więcej (ja dałem z pestek winogron)
  5. szczypta soli, pieprzu 
  6. łyżeczka majeranku
Strączki moczymy w wodzie, najlepiej przez noc. Gotujemy razem do miękkości, w połowie wymieniając wodę. Pod sam koniec dodajemy szczyptę soli. Ugotowane odsączamy. Dodajemy koperek, majeranek, pieprz, sól i olej - blendujemy do gładkiej masy. Zostawić do ostygnięcia, lepiej przejdzie smakiem koperku :) A potem tylko nakanapkę..

.. smacznego =)!