środa, 29 lutego 2012

Potrawa z piekła rodem, czyli Chilli con carne

Cóż mnie wzięło na chilli con carne, jeśli pomidory będą dopiero za 4 miesiące a chilli za pół roku? No po prostu nie odżałowany smak :) I najważniejsze: moja dziewczyna która pragnie skosztować tej potrawy :). A jak wiadomo, chilli pobudza produkcję endorfin i poprawia humor :) Więc nawet pozytywne doładowanie w taki piękny dzień jak dzisiaj na pewno nie zaszkodzi :)

Chilli con carne jest potrawa głównie bazującą na mięsie wołowym, ale żeby zaniżyć koszty można użyć mięsa wieprzowego albo wieprzowo-wołowego. Najlepiej smakuje z mięsem wołowym :) Ale pod żadnym pozorem nie dodawać mięsa drobiowego !! Wtedy cała potrawa straci sens..

Co potrzebujemy?

  1. 5 pomidorów;
  2. 1 duża papryka czerwona;
  3. Sproszkowane chilli/pieprz cayenne (w sezonie polecam zastąpić 2-3 świeżymi papryczkami chilli);
  4. 1 puszka fasoli czerwonej;
  5. 1 puszka kukurydzy;
  6. 250 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego);
  7. 450 g gulaszu wołowego (można kupić np.carrefour lub innym większym sklepie już pakowane na tackach);
  8. 1 cebula;
  9. 3 ząbki czosnku;
  10. koncentrat pomidorowy;
  11. bulion wołowy (w kostkach, albo bulionetka knorr'a).
  12. przyprawy: sól, bazylia, oregano, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, oliwa z oliwek;

Od czego zaczynamy?

Do dużego garnka wlewamy 2 szklanki wody i rozpuszczamy w nim bulion wołowy.


Pomidory nacinamy, wsadzamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Dzięki temu będziemy mogli je bez problemu obrać ze skórki. 


W między czasie kroimy cebulę, czosnek i paprykę w kostki. Następnie obieramy sparzone pomidory ze skórki i również kroimy je w kostki. 


Gdy już wszystko jest pokrojone, na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią cebulę z czosnkiem i dodajemy mięso gulaszowe wołowe. Podpiekamy lekko ok. 3 minut. i dodajemy 250 g mięsa mielonego.


Całość mieszamy i podpiekamy. Po ok. 5 minutach do mięsa dodajemy 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego.


Dodajemy odrobinę soli, oregano i bazylii. Całość dokładnie mieszamy i podpiekamy ok 3 minut.


Teraz pora na kluczowy składnik naszej potrawy: dodajemy1 łyżeczkę sproszkowanego chilli i pół łyżeczki pieprzu cayenne (albo dwie łyżeczki pieprzy cayenne - można dać więcej w zależności od przyzwyczajenia, ale potrawa najczęściej służy też innym domownikom a i tak jest już wystarczająco ostra ;)).  Podpiekamy na małym ogniu ok 3 minut. 


Dodajemy pokrojoną paprykę i pod przykryciem dusimy ok 5 minut.


Zawartość patelni wrzucamy do garnka z rozpuszczonym bulionem, dodajemy pokrojone pomidory, łyżeczkę oregano, łyżeczkę bazylii, 4 liście laurowe i ok 5-6 ziarenek ziela angielskiego. Całość mieszamy, na dużym ogniu doprowadzamy do zagotowania a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem ok 20 minut.


Fasolę i kukurydze odsączamy i wsypujemy do garnka. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu jeszcze ok 5 minut. 

Uwagi końcowe:

Całość zajmuje ok. 2 godzin. Najlepiej podawać z ryżem lub świeżą bułką :) Można popijać piwkiem :) Najlepiej smakuje odgrzewane :) Składni wystarczają na dość duży garnek i dla 4 osobowej rodziny spokojnie na dwa dni obiadu przy dobrym rozłożeniu sił :) Zależy od pojemności żołądka :) 

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz