poniedziałek, 5 marca 2012

Sałatka z ryżem, szpinakiem i gyrosem..

Na dworze ładnie Słońce świeci, w powietrzu czuć wiosnę, więc można tą miłą atmosferę przenieść choć trochę również na talerze :) Sałatka wygląda zielono i aż chce się aby już za oknem wszystko wyglądało podobnie :)



 Co potrzebujemy?
  1. Pojedyncza pierś z kurczaka,
  2. Szpinak mrożony rozdrobniony (najlepiej w brykietach),
  3. Małą puszkę kukurydzy,
  4. Pomidorki koktajlowe,
  5. 2 torebki ryżu,
  6. Przyprawy: gyros (najlepiej z Kotanyi  - POLECAM!), sól cebulowa, oliwa z oliwek.
Od czego zaczynamy?

Pierś z kurczaka kroimy w kostki, wsadzamy do miski, zalewamy oliwą z oliwek, dodajemy 3 łyżeczki przyprawy do gyrosu i całość mieszamy. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. 

Następnie rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią kurczaka.


Kurczaka podpiekamy najlepiej tak, żeby nie był surowy w środku ale jednocześnie miękki. Powinno nam to zająć od 7 do 10 minut na trochę większym niż mały ogniu. 


Gdy kurczak będzie już gotowy, zrzucamy go na talerz. Stawiamy wodę na ryż. Dodajemy do niej 2 łyżeczki soli cebulowej i 2 łyżeczki przyprawy do gyrosu. Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta. 


Na patelni ( nie koniecznie trzeba ja myć ;) przyprawa z gyrosa i oliwa z oliwek mogą posłużyć za bazę do szpinaku ) rozmrażamy szpinak. 


Po rozmrożeniu dodajemy do niego odrobinę soli. Gdy ryż już będzie gotowy, przepłukujemy go zimną wodą, odsączamy i przesypujemy do miski. Dodajemy szpinak, kurczaka i kukurydzę (pół małej puszki w zupełności wystarczy). Całość dokładnie mieszamy. 


Można podawać z przekrojonymi na pół pomidorami koktajlowymi. 


Smacznego :)!

Podsumowanie:

Całość zajmuje do 40 minut. Składniki wystarczają na dość dużą miskę. Można podsypać odrobiną chiili przed podaniem :)