Ostatnio moje kubki smakowe zagustowały trochę bardziej w potrawach zawierających ryż. Wspominając sobie pewną dobrą restaurację natchnęło mnie, że sam także mogę coś w ten deseń przygotować. Cenowo porcja dla 3 osób wychodzi ok 30 zł, jednak części składników nie wykorzystujemy w całości więc sumaryczny koszt powinien zamknąć się w ok 20 zł :)
Co potrzebujemy?
- 250 - 300 g łopatki wieprzowej,
- mieszankę warzyw chińskich (mrożonki górą!),
- 2-3 torebki ryżu,
- sos sojowy,
- sos słodko-pikantny TaoTao,
- pół kieliszka wódki,
- pół kieliszka octu (najlepszy winny),
- przyprawy: do gyrosa, oliwa z oliwek, czosnek granulowany.
Od czego zaczynamy?
Łopatkę wieprzową kroimy na cienkie paski. Wrzucamy do miski, zalewamy odrobiną oliwy z oliwek, dodajemy octu, wódki, 4 łyżeczki przyprawy do gyrosa, 2 łyżeczki sosu słodko-pikantnego TaoTao, mieszamy, posypujemy czosnkiem, zawijamy w folię i wsadzamy na godzinę do lodówki.
Następnie stawiamy wodę na ryż i gotujemy go wedle zaleceń producenta. Mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podpiekamy na średnim ogniu ok. 8 minut.
Odrobinę powstałego "sosu" można odlać łyżeczką. Całość zalewamy 3-4 łyżkami sosu sojowego i dusimy na patelni 10 minut na małym ogniu.
Następnie dodajemy mieszankę warzyw chińskich, mieszamy całość i dusimy kolejne 10 minut pod przykryciem.
Ryż przepłukujemy zimną wodą, odsączamy i rozkładamy na talerze. Na górę podajemy ryż z warzywami.
Smacznego :)!
Uwagi końcowe:
Całość z przygotowaniem mięsa zajmuje ok. 1,5 h. Z podanych składników można rozdzielić ok 3, może 4 mniejszych porcji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz