Co nam potrzeba?
- 300 g łopatki wieprzowej,
- 2 torebki ryżu,
- 4 cząstki pomarańczy,
- 4 ząbki czosnku,
- parę warstw cebuli,
- 1 kieliszek wódki,
- 3/4 kieliszka podpiwka,
- sos słodko-pikantny Tao- Tao,
- przyprawy: oliwa z oliwek, papryka, imbir, zielona pietruszka, bazylia, oregano, czosnek granulowany, czarna herbata, sól cebulowa.
Od czego zaczynamy?
Łopatkę kroimy w plastry (ok. 1cm), wkładamy do miski. Zalewamy wódką, podpiwkiem. Dodajemy bazylię, oregano, ćwierć łyżeczki imbiru,sól cebulową, czosnek granulowany, oliwę z oliwek, suszoną zieloną pietruszkę, łyżeczkę sosu Tao-Tao i pokrojoną w kostkę pomarańczę.
Całość dokładnie mieszamy, na koniec posypujemy jeszcze raz bazylią, oregano i czosnkiem granulowanym, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 7-8 godzin.
Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek (ilość potrzebna na patelnię ale można ciut więcej). Wyciskamy do niej 2 ząbki czosnku. Woreczek z herbatą rozrywamy i ok. 1/4 zawartości wsypujemy do miseczki. Całość mieszamy i wkładamy do lodówki na ok. 2 godzin przed smażeniem.
Stawiamy wodę na ryż. Dodajemy 2 łyżeczki soli cebulowej, 2 przekrojone na pół ząbki czosnku i 4-5 warstw cebuli.
Mięso razem z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego. Można dolać odrobinę oliwy z oliwek.
Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 1 godzinę.
Gdy ryż nam się ugotuje, przepłukujemy go zimną wodą i odsączamy. Na patelnię wlewamy przygotowaną wcześniej oliwę z czosnkiem i herbatą. Dodajemy ryż i podsmażamy do ok. 10 minut aż lekko zbrązowieje. W trakcie podsmażania dodajemy odrobinę bazylii, oregano i czosnku granulowanego.
Gotowe mięso przekładamy na talerze. Można podawać z warzywami podsmażanymi na patelni bądź gotowanymi na parze.
Smacznego ! :)
Podsumowanie:
Całość zajmuje ok.1 godziny. Podane składniki wystarczają na porcje dla 3 osób. Koszt: maksymalnie 20 zł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz