sobota, 10 marca 2012

Szalona wieprzowinka !

Zainspirowany używaniem alkoholu w kuchni postanowiłem przygotować kolejne danie mięsne, którego marynata oparta jest na wódce. Wybór padł na łopatkę wieprzową podawaną z podsmażanym ryżem. Ale co dalej? Czytajcie to się dowiecie :)

Co nam potrzeba?
  1. 300 g łopatki wieprzowej,
  2. 2 torebki ryżu,
  3. 4 cząstki pomarańczy,
  4. 4 ząbki czosnku,
  5. parę warstw cebuli,
  6. 1 kieliszek wódki,
  7. 3/4 kieliszka podpiwka,
  8. sos słodko-pikantny Tao- Tao,
  9. przyprawy: oliwa z oliwek, papryka, imbir, zielona pietruszka, bazylia, oregano, czosnek granulowany, czarna herbata, sól cebulowa.
Od czego zaczynamy?

Łopatkę kroimy w plastry (ok. 1cm), wkładamy do miski. Zalewamy wódką, podpiwkiem. Dodajemy bazylię, oregano, ćwierć łyżeczki imbiru,sól cebulową, czosnek granulowany, oliwę z oliwek, suszoną zieloną pietruszkę, łyżeczkę sosu Tao-Tao i pokrojoną w kostkę pomarańczę. 


Całość dokładnie mieszamy, na koniec posypujemy jeszcze raz bazylią, oregano i czosnkiem granulowanym, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 7-8 godzin. 

Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek (ilość potrzebna na patelnię ale można ciut więcej). Wyciskamy do niej 2 ząbki czosnku. Woreczek z herbatą rozrywamy i ok. 1/4 zawartości wsypujemy do miseczki. Całość mieszamy i wkładamy do lodówki na ok. 2 godzin przed smażeniem. 

Stawiamy wodę na ryż. Dodajemy 2 łyżeczki soli cebulowej, 2 przekrojone na pół ząbki czosnku i 4-5 warstw cebuli.


Mięso razem z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego. Można dolać odrobinę oliwy z oliwek. 


Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 1 godzinę. 
Gdy ryż nam się ugotuje, przepłukujemy go zimną wodą i odsączamy. Na patelnię wlewamy przygotowaną wcześniej oliwę z czosnkiem i herbatą. Dodajemy ryż i podsmażamy do ok. 10 minut aż lekko zbrązowieje. W trakcie podsmażania dodajemy odrobinę bazylii, oregano i czosnku granulowanego.




Gotowe mięso przekładamy na talerze. Można podawać z warzywami podsmażanymi na patelni bądź gotowanymi na parze. 


Smacznego ! :)

Podsumowanie:

Całość zajmuje ok.1 godziny. Podane składniki wystarczają na porcje dla 3 osób. Koszt: maksymalnie 20 zł.