piątek, 24 lutego 2012

Ryżowy zawrót głowy

Dziś mam do przedstawienia proste i tanie risotto. Choć w sumie można to podciągnąć trochę pod danie chińskie, ale po to istnieją przepisy żeby je zmieniać :). A w kuchni zawsze można robić to co my Polacy lubimy najbardziej: kombinować. Oczywiście tak, aby zawsze wyszło to nam na dobre :).

Co będziemy potrzebować?

  1. Ryż ( w torebkach / sypki - nie ma znaczenia);
  2. Paczkę mieszanki chińskiej z serii "warzywa na patelnię";
  3. Pojedynczą trochę większą pierś z kurczaka;
  4. Przyprawy: kurkuma, majeranek, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra/pieprz cayenne, sól, pieprz ziołowy, oregano, bazylia, curry, oliwa z oliwek;
  5. 3 ząbki czosnku;
  6. 2 duże łyżki śmietany 22 %(tej z aro) lub ćwierć szklanki śmietanki 18%.
Od czego zaczynamy?

Pierś z kurczaka myjemy i kroimy na drobne kwadraciki. Wsadzamy ją do miski i zalewamy odrobiną oliwy z oliwek. Całość posypujemy odrobiną: majeranku, czosnku granulowanego, papryki słodkiej i ostrej ( można dać więcej ostrej lub odrobinę pieprzu cayenne), soli, pieprzu, curry, oregano i bazylii. Kroimy na plasterki 3 ząbki czosnku i wsypujemy do miski. Całość mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Można spokojnie wypić kawę, herbatę, obejrzeć ulubiony serial :).

Uwaga: Jeśli ktoś ma więcej czasu a planuje przygotować danie np. na kolację można marynatę zrobić dużo wcześniej i trzymać w lodówce do czasu przygotowania potrawy.


Po wyciągnięciu mięsa z lodówki rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią zawartość miski. Podpiekamy kawałki piersi z kurczaka (ok 10 minut, ale warto zwrócić uwagę żeby mięso nie było surowe w środku, ale jednocześnie dosyć miękkie). 


Stawiamy osoloną wodę na ryż. Do wody warto dodać łyżeczkę kurkumy, co zabarwi nasz ryż na żółto. Po zagotowaniu wrzucamy ryż do garnka.Ryż gotujemy ok 3-4 minut krócej niż jest podane na opakowaniu. Ilość ryżu zależy od naszych preferencji ale powinna się zmieścić przy podanych składnikach w granicach dwóch torebek. 

Kurczaka ściągamy na osoby talerz / miskę, a patelnię myjemy i rozgrzewamy oliwę. Na patelnię wrzucamy mieszankę chińską i czekamy aż się rozmrozi. Podpiekamy ją później na małym ogniu dopóki nie ugotuje nam się ryż. 


Ryż ściągamy z ognia. Jeśli gotowaliśmy w torebkach przepłukujemy zimną wodą i wrzucamy na patelnię. Jeśli nie, odsączamy wodę( o ile została) i również wrzucamy na patelnię. Całość mieszamy i podpiekamy ok. 7 minut. 


Następnie do ryżu i warzyw dodajemy śmietanę / śmietankę i całość dokładnie mieszamy. Dzięki temu potrawa nie będzie zbyt sucha. Na koniec dodajemy kawałki z piersi z kurczaka i całość trzymamy jeszcze na ogniu ok 5 minut ( pierś mogła trochę przestygnąć więc warto podgrzać ją jeszcze z całym daniem).


Rozdzielamy porcje na talerze, bierzemy szable w dłoń i wcinamy :)


Smacznego :)

Uwagi końcowe:
Podane składniki wystarczają dla 2-3 osób. Całość przygotowania łącznie z kurczakiem to ok. 1,5 h. 

4 komentarze:

  1. Czekam na pierwszą relację video.
    Dlaczego "Kuchnia dla życia", a nie "Życie dla kuchni"? Byleby nie "Kuchnia do rzyci" hehehe

    OdpowiedzUsuń
  2. Dlaczego? Bo jedzenie ma pobudzać do życia a nie na odwrót:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Po części nawiązuje do tego ten film - http://www.cookinghistory.net
    Dziwny ale w pewien sposób intrygujący.
    Pozdrawiam i trzymam kciuki za rozwój bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chociaż w sumie po dogłębnej analizie "kuchnia dla życia"<>"życie dla kuchni" zatacza pętlę:)Ale dziękuję i polecam się na przyszłość :)

    OdpowiedzUsuń