środa, 22 lutego 2012

Sos shrekowy, czyli spaghetti szpinakowe...

Dzisiejszy post chciałbym poprzedzić małą dygresją. Szukając składników do dzisiejszego przepisu udało mi się dla całości zejść do kwoty ok 12 zł ( oczywiście licząc że oliwa i przyprawy już były obecne w mojej kuchni ). Niestety, gdyby wrodzony instynkt nie przekonał mnie do sprawdzenia cen w innym sklepie być może kwota kolacji przekroczyłaby nawet grubo 20 zł. Choć może to i tak nie dużo, ale jak na potrzebne składniki trochę przesada. Nie bójmy się więc Biedronki i ruszajmy do kuchni !

Co nam będzie potrzebne?
  1. Szpinak (najlepiej mrożony rozdrobniony w brykietach),
  2. ŚmietanKA ! 12/18/30 % w zależności jak kto woli ( ja używam najczęściej 30% ale z 18 % też dobre),
  3. 1/4 kostki sera feta (chudy, półtłusty, pełnotłusty - w tym przypadku również wybieramy wersję dostosowaną do naszego smaku i zapotrzebowania kalorycznego :)),
  4. 4 ząbki czosnku,
  5. Makaron spaghetti/rurki/świderki (bardzo smaczne z razowym ),
  6. Ogólne przyprawy: oliwa z oliwek, pietruszka suszona, bazylia, oregano, czosnek granulowany, sól.
Od czego zaczynamy? 

Warto zacząć od rozmrożenia szpinaku na patelni. Oliwę z oliwek wlewamy na patelnię i kładziemy na nią parę brykietów szpinaku. Można przykryć, ale w zupełności wystarczy podgrzewać patelnię na małym ogniu. 

W międzyczasie stawiamy osoloną wodę na makaron. Do wody wlewamy trochę oliwy z oliwek, dodajemy pokrojony ząbek czosnku, odrobinę bazylii i oregano. Po zagotowaniu wsypujemy makaron i postępujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu ( choć ja polecam sprawdzać co chwilę czy jest już OK :)). 



Jak szpinak się rozmrozi ( jeśli w trakcie rozmrażania wydostało nam się z niego dużo wody, możemy trochę  odlać łyżką ) wrzucamy na patelnię 3 pokrojone ząbki czosnku  (można wycisnąć, ale smaczniejsze pokrojone:)) i podpiekamy trochę aż zrobi się aromat szpinakowo-czosnkowy (ok 5 minut). Doprawiamy odrobiną bazylii, oregano, pietruszki i soli.

OPCJONALNIE: można dodać pokrojone w kostkę salami :)


Następnie niepełną szklankę śmietanKi ( ale dużo więcej niż 3/4) wlewamy bezpośrednio na patelnię i mieszamy dopóki szpinak nie rozprowadzi się w zalążkach naszego sosu. 


Gotujemy sos ok 10 minut  mieszając co chwilę. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę ser feta.


Sos trzeba dobrze rozmieszać z serem feta  i gotować jeszcze ok 5 minut. 
Podawać z ciepłym makaronem :)



Uwagi końcowe:
Podane przeze mnie składniki wystarczają na posiłek dla 2-3 osób w zależności od ilości ugotowanego makaronu (aczkolwiek nie przekraczać jednej paczki ;)).

Czas przygotowania: ok 40-45 minut. 

Smacznego :)!