niedziela, 19 lutego 2012

Coś lekkiego, coś smacznego..czyli kurczak z warzywami.

Od czegoś trzeba zacząć. Wydaje mi się, że najlepszym początkiem będzie coś zdrowego a jednocześnie smacznego i nie trudnego do przygotowania. Jedyną trudnością może być brak posiadania garnka do gotowania na parze, ale zawsze można pewne problemy obejść :).

Co nam będzie potrzebne?
  1. Pierś z kurczaka ( ilość w zależności dla ilu osób będziemy gotować lub ile sami jesteśmy w stanie "pomieścić" ),
  2. Mrożone warzywa na patelnię (firma i skład nie ważne, każdy może stosować co innego ale i tak wszystkie pasują i są smaczne).
Dużo nie potrzeba, więc do dzieła!

Pierś z kurczaka filetujemy (nie rozklepujemy!), kładziemy na folii aluminiowej, i doprawiamy do smaku.Ja używam soli cebulowej, bazylii, pietruszki, oregano, papryki słodkiej, odrobinę chilli oraz suszonej cebulki.  

Całość zawijamy w foli ściągając 4 rogi do góry. Do garnka do gotowania na parze nalewamy wody i czekamy parę minut aż woda zacznie się gotować. Kurczaka kładziemy do garnka a wolne miejsce uzupełniamy mrożonymi warzywami na patelnię.  Gotujemy 10-13 minut. Kurczak powinien się ugotwać a warzywa nie rozgotować. Ja nie używam załączonych przypraw do warzyw. Uważam, że gotowane na parze zachowują swój smak i są smaczniejsze niż doprawione:)



Całość zajmuje max 30 minut i nie ma możliwości żeby coś przypalić :) Można całość polać sosem czosnkowym ale wydaje mi się, że samo jest równie smaczne :)
Smacznego :)!!