niedziela, 24 marca 2013

Pierś z indyka w sosie orzechowym

Witam,

czasem inspiracje przychodzą z różnych źródeł. Zapewne każdy z nas spożywał w swoim życiu dania gotowe, tzw. fixy. Wizja szybkiego obiadu często pasuje do naszego zapracowanego życia. Wpadłem dzisiaj na pomysł, aby spróbować takiego "fixa" zrobić samemu ;) I obiad ten był gotowy w 20 minut, więc poświęciłem na niego mniej więcej tyle samo czasu co przygotowując to danie prosto z paczki ;)

Co nam potrzeba?



  1. ok. 200 gram piersi z indyka
  2. marchew
  3. papryka
  4. 3 łyżki masła orzechowego light
  5. 1/2 łyżeczki cynamonu
  6. 1 łyżeczkę sosu sojowego
  7. 100 g ryżu basmati
  8. 1 łyżka oleju

Zaczynamy !

Chrupiące..
Wpierw zaczynamy gotować ryż. W tym samym czasie zajmiemy się przygotowaniem reszty składników. Pierś i paprykę  kroimy w kostkę, marchew w plastry. 
Następnie rozgrzewamy patelnię i z olejem rozpuszczamy 2 łyżki masła orzechowego. Dodajemy mięso.






Po chwili dodajemy marchew wraz z papryką i smażymy całość przez chwilę aby warzywa trochę zmiękły. Dodajemy sos sojowy.
Główna przyprawa dzisiejszego dania.
Samo smakuje równie wybornie :D
Gdy ryż będzie gotowy, odsączamy go i dodajemy na patelnię. Dajemy jeszcze jedną łyżkę masła orzechowego, cynamon i dobrze mieszamy. 










Rozkładamy porcje na talerzach i nasz pyszny, szybki obiad gotowy!


Smacznego!

PS. Podane składniki to porcja dla dwóch głodnych osób.