sobota, 23 marca 2013

Razowe kluski na parze z warzywami

Witam!

Chciałbym wam przedstawić nowy przepis na smaczny i syty obiad. Kluski na parze zawsze kojarzyły mi się ze śliwkami, roztopionym masłem i cukrem. I pomimo, że są pyszne, pomyślałem sobie, że warto spróbować podać je w nieco innej postaci.  "Na słono" - ciasto wyrabiane z przyprawami,  nadziewane warzywami.

Co nam potrzeba?


  1. 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  2. ok. 25 - 30 gram drożdży
  3. 150 ml ciepłego mleka
  4. 2 jajka
  5. 2 łyżki oleju
  6. kilka główek brokuła
  7. 1/4 dużej papryki
  8. 2 plasterki żółtego sera
  9. 8 średnich pieczarek
  10. 1/4 małej cebuli
  11. sól ziołową
  12. cukier
  13. pieprz (mieszanka pieprzy firmy Kotanyi najlepiej się nadaje)
  14. oregano i bazylia (do ciasta)

Zaczynamy!

Zaczyn ciasta



 Do garnka wlewamy ciepłe mleko, dodajemy drożdże, 3 łyżki mąki, dwa jajka, sól ziołową  i cukier ( po 1,5 łyżeczki) . Mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dosypujemy resztę mąki i wyrabiamy ciasto ręką. Pod koniec wyrabiania dodajemy oliwę oraz oregano i bazylię (wg uznania). Gotowe ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce.


3 rodzaje farszu





Gdy ciasto nam wyrasta bierzemy się do przygotowania farszów. W moim przypadku będą to podgotowane brokuły, podsmażane pieczarki oraz podsmażana papryka z żółtym serem.

1. Brokuły gotujemy na parze. I tyle :)
2. Cebulę i pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Paprykę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, doprawiamy ziołami. Na koniec dodajemy 2 starte plasterki żółtego sera i ciągle mieszając czekamy aż się rozpuści i połączy z papryką.


Prawie gotowa kluska z nadzieniem paprykowym




Z ciasta formujemy małe placuszki i wypełniamy je poszczególnymi rodzajami farszu ( najlepiej na przemian ;)).









Gotowe odstawiamy na chwilę na bok



Następnie z placuszka formujemy kulkę. Gotowe kluski układamy na posypanej mąką ścierce/blacie/blasze.









Czekają na swoją kolej :)




Gotowe kluski gotujemy ok 15 minut na parze. Najlepiej do tego będzie służył nam garnek do gotowania na parze. W  razie jego  braku można zwykły garnek owinąć ścierką i dobrze związać, ułożyć kluski na ścierce i przykryć na czas gotowania miską. Pamiętajmy jednak, że kluski nie mogą zetknąć się bezpośrednio z wodą!













Smacznego !

PS. Polecam podawać z kefirem. 6 takich kluseczek wystarczyło na syty obiad dla dwóch osób. Zostały jeszcze 4 - ciekawe jak smakują na zimno? ;)