Chciałbym wam przedstawić nowy przepis na smaczny i syty obiad. Kluski na parze zawsze kojarzyły mi się ze śliwkami, roztopionym masłem i cukrem. I pomimo, że są pyszne, pomyślałem sobie, że warto spróbować podać je w nieco innej postaci. "Na słono" - ciasto wyrabiane z przyprawami, nadziewane warzywami.
Co nam potrzeba?
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- ok. 25 - 30 gram drożdży
- 150 ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- kilka główek brokuła
- 1/4 dużej papryki
- 2 plasterki żółtego sera
- 8 średnich pieczarek
- 1/4 małej cebuli
- sól ziołową
- cukier
- pieprz (mieszanka pieprzy firmy Kotanyi najlepiej się nadaje)
- oregano i bazylia (do ciasta)
Zaczynamy!
Zaczyn ciasta |
Do garnka wlewamy ciepłe mleko, dodajemy drożdże, 3 łyżki mąki, dwa jajka, sól ziołową i cukier ( po 1,5 łyżeczki) . Mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dosypujemy resztę mąki i wyrabiamy ciasto ręką. Pod koniec wyrabiania dodajemy oliwę oraz oregano i bazylię (wg uznania). Gotowe ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
3 rodzaje farszu |
Gdy ciasto nam wyrasta bierzemy się do przygotowania farszów. W moim przypadku będą to podgotowane brokuły, podsmażane pieczarki oraz podsmażana papryka z żółtym serem.
1. Brokuły gotujemy na parze. I tyle :)
2. Cebulę i pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Paprykę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, doprawiamy ziołami. Na koniec dodajemy 2 starte plasterki żółtego sera i ciągle mieszając czekamy aż się rozpuści i połączy z papryką.
Prawie gotowa kluska z nadzieniem paprykowym |
Z ciasta formujemy małe placuszki i wypełniamy je poszczególnymi rodzajami farszu ( najlepiej na przemian ;)).
Gotowe odstawiamy na chwilę na bok |
Następnie z placuszka formujemy kulkę. Gotowe kluski układamy na posypanej mąką ścierce/blacie/blasze.
Czekają na swoją kolej :) |
Gotowe kluski gotujemy ok 15 minut na parze. Najlepiej do tego będzie służył nam garnek do gotowania na parze. W razie jego braku można zwykły garnek owinąć ścierką i dobrze związać, ułożyć kluski na ścierce i przykryć na czas gotowania miską. Pamiętajmy jednak, że kluski nie mogą zetknąć się bezpośrednio z wodą!
Smacznego !
PS. Polecam podawać z kefirem. 6 takich kluseczek wystarczyło na syty obiad dla dwóch osób. Zostały jeszcze 4 - ciekawe jak smakują na zimno? ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz