niedziela, 24 listopada 2013

Zielona orkiszowa tarta z tofu i okrą

Po nieco zabieganym i ciężkim dniu człowieka często wieczorem napada głód. Przejedzony już trochę słodkim smakiem nabrałem ochoty na coś trochę "normalnego". Coś w miarę szybkiego a cieszącego oko i podniebienie. Może by tak spróbować tarte? Nigdy jeszcze nie przyrządzałem jej na słono. Stąd moja propozycja na dzisiejszą kolację. Aromatyczne ziołowe ciasto wypełnione nadzieniem z zielonych warzyw jest naprawdę wartościowym i sytym posiłkiem. Aby przełamać zielony kolor dodałem jeszcze trochę czerwonej papryki.

Ale czym jest okra? Dostałem od znajomych (pozdrawiam Konrada i Dominikę :)) w prezencie puszeczkę okry w zalewie. Po szybkim przeszukaniu Internetu, okazuje się że jest to roślina niezwykle popularna na kontynencie azjatyckim, szczególnie w Indiach. Nie jest także obca w kuchni greckiej. Dziko rosnącą można ją spotkać jedynie w Afryce.

Co nam potrzeba?

Ciasto:
  1. 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  2. 1/2 szklanki otrębów orkiszowych
  3. 1/2 kostki margaryny
  4. 2-3 łyżek wody
  5. przyprawy:
    • czarnuszka
    • siemię lniane
    • oregano
    • tymianek
    • sól (2 szczypty)
Nadzienie:
  1. 300 g tofu naturalnego
  2. garść liści zielonych warzyw (użyłem szpinaku, chociaż śmiało można dać botwinki i różnych natek)
  3. 2 łodygi selera naciowego ( jedną do nadzienia z tofu, drugą do posypania na górę)
  4. ćwierć papryki
  5. parę plasterków cukinii
  6. garść pokrojonej okry
  7. przyprawy:
    • czosnek
    • sól
    •  1/2 łyżeczki szałwii
    • 2 listki mięty
Składników trochę dużo :) Ale pracy naprawdę mało :) Zaczynamy od ciasta.
Suche składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę i zagniatamy ciasto. Na końcu dodajemy 2-3 łyżek wody i zagniatamy do połączenia się z ciastem. Przekładamy ciasto do formy na tartę, nakłuwamy je widelcem i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 st. C.

Teraz czas na nadzienie.
Tofu kroimy w kostkę i miksujemy na gładką masę dodając po trochu szpinaku i selera naciowego. Przyprawiamy miętą, szałwią, solą i czosnkiem - dość dobrze aby nie było mdłe w smaku.
Gładką masę przekładamy na ciasto, dekorujemy resztą pokrojonych w rożne kształty warzyw i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C. Na koniec posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.

Smacznego =)!