W warzywach strączkowych tkwi siła. I nie można temu przeczyć, gdyż są bogate w białko i składniki odżywcze. Można je jeść jako dodatek do zup, sosów itp. albo...no właśnie :) Są idealne do przyrządzania kotletów :) Dzisiaj (udany) pomysł na zielone kotlety z zielonej soczewicy o musztardowo-miętowym aromacie.
Przepis na ok. 6 sztuk.
Co nam potrzeba:
- ok. 240 g ugotowanej soczewicy lub z soczewicy puszki
- 4 główki brykietu mrożonego szpinaku
- garść marchwi pokrojonej w kostkę lub mrożonej
- garść pokrojonej zielonej pietruszki
- garść pokrojonej mięty zielonej
- szczypta soli
- 2 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 łyżeczki musztardy
- buła tarta/sezam do obtoczenia
Soczewicę gotujemy (jeśli używamy puszkowanej tylko podgrzewamy) ze szpinakiem i marchewką. Odlewamy całą wodę. Dodajemy sól i musztardę. Za pomocą blendera robimy z warzyw nie do końca gładką masę. Dorzucamy zieloną pietruszkę, miętę i czosnek posiekany w kostkę czosnek. Mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, możemy dosypać bułki tartej. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej z sezamem i smażymy na patelni. Podawać z tym, co lubicie najbardziej :)
smacznego =)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz