wtorek, 25 lutego 2014

Zielone kotleciki z zielonej soczewicy

W warzywach strączkowych tkwi siła. I nie można temu przeczyć, gdyż są bogate w białko i składniki odżywcze. Można je jeść jako dodatek do zup, sosów itp. albo...no właśnie :) Są idealne do przyrządzania kotletów :) Dzisiaj (udany) pomysł na zielone kotlety z zielonej soczewicy o musztardowo-miętowym aromacie.
Przepis na ok. 6 sztuk.

Co nam potrzeba:

  1. ok. 240 g ugotowanej soczewicy lub z soczewicy puszki
  2. 4 główki brykietu mrożonego szpinaku
  3. garść marchwi pokrojonej w kostkę lub mrożonej
  4. garść pokrojonej zielonej pietruszki
  5. garść pokrojonej mięty zielonej
  6. szczypta soli
  7. 2 ząbki czosnku
  8. 1 i 1/2 łyżeczki musztardy
  9. buła tarta/sezam do obtoczenia
Soczewicę gotujemy (jeśli używamy puszkowanej tylko podgrzewamy) ze szpinakiem i marchewką. Odlewamy całą wodę. Dodajemy sól i musztardę. Za pomocą blendera robimy z warzyw nie do końca gładką masę. Dorzucamy zieloną pietruszkę, miętę i czosnek posiekany w kostkę czosnek. Mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, możemy dosypać bułki tartej. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej z sezamem i smażymy na patelni. Podawać z tym, co lubicie najbardziej :)

smacznego =)