Fakt numer 2: kapusta jest smaczna.
Fakt numer 3: kapusta ma dużo wartości odżywczych(cała gama witamin + wapń, siarka i potas).
Fakt numer 4: wykazuje działanie antynowotworowe.
Hmm... biorąc to wszystko razem do jednego wora wychodzi, że warto częściej ją jeść :) Można pod różnymi postaciami. Ja wybrałem nasz kochany, swojski bigos. Do tego zdrowy, bo wegański :) Zamiast mięsa wrzuciłem.. ugotowaną ciecierzycę :) Jeśli chcecie natomiast nabrać mięsożerców polecam użyć kostki sojowej - genialnie imituje kawałki kruchego mięsa :) Wielkość kapusty należy dostosować od ilości jaką chcecie przygotować - ja dałem pół dużej, dla dwóch osób wyszedł obiad na dwa dni. Przeważnie bigos jest przyrządzany z kiszonej kapusty. Można go również przyrządzić ze świeżej. W sumie mi taki bardziej odpowiada, ma lekko słodkawy i bardzo przyjemny smak.
Co nam potrzeba:
- Główka białej kapusty
- 200 g ugotowanej ciecierzycy ( lub z puszki, odsączoną z wody)
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 150 g pieczarek
- szczypta ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki kminku
- 2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- sól i pieprz
Kapustkę szatkujemy, zalewamy wodą (1/2 objętości garnka) i gotujemy pod przykryciem około godziny.
Pieczarki kroimy w ćwiartki i przesmażamy na odrobinie oliwy doprawiając szczyptą soli i pieprzem do smaku. Do kapusty dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy, pieczarki i ugotowaną ciecierzycę. Gotujemy całość ok. 10 minut. Najlepiej smakuje odgrzewany - im więcej razy, tym lepiej :)!
Smacznego =)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz