czwartek, 22 marca 2012

Kolorowa zapiekanka

Tęsknota za włoską kuchnią doprowadziła do powstania smakowitej zapiekanki makaronowej. Całe danie wzbogacone serem i śmietaną jest naprawdę sycące. Plusem jest również jego cena. Z produktów o wartości ok. 30-40 zł można przyrządzić danie dla 6-8 osób. W sam raz nadaje się więc na małe spotkanie wśród przyjaciół lub syty rodzinny obiad.

Co nam potrzeba?

  1. 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
  2. 5 pomidorów,
  3. 1 czerwona papryka,
  4. 500 g kolorowego makaronu (rurki),
  5. 250 g sera żółtego,
  6. 1/3 kostki sera feta,
  7. 1/2 lampki białego wina (najlepiej półsłodkie),
  8. 1 cebula,
  9. 1 duży ząbek czosnku,
  10. 100 ml śmietanki 30%,
  11. przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, oliwa.
 Od czego zaczynamy?

Stawiamy osoloną wodę na makaron. Do wody dodajemy ok. 50 ml oliwy. Makaron gotujemy ok 9-10 minut al dente według zaleceń producenta.
Pomidory nacinamy i zalewamy na ok. 5 minut wrzątkiem. Obieramy ze skórki i kroimy w większą kostkę. Paprykę myjemy i również kroimy w kostkę. Pokrojoną cebulę wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy aż nie będzie surowe.


Do mięsa stopniowo dolewamy wina i smażymy ok. 5 minut. Następnie dodajemy paprykę. Podsmażamy ok. 5 minut i dodajemy pomidory. 


Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Doprawiamy bazylią i oregano. Całość podsmażamy ok. 10 minut, tak aby wytworzył się lekki sos ale żeby pomidory się nie rozgotowały. 


Ugotowany makaron przekładamy do dużego garnka / brytfanny / naczynia żaroodpornego. Dodajemy zawartość patelni i całość dobrze mieszamy. 
Dodajemy 1/2 ilości startego żółtego sera i dobrze mieszamy.Polewamy śmietanką.  Resztą posypujemy górę. Na koniec posypujemy całość pokrojonym w kostkę serem feta, bazylią i oregano. Wkładamy do rozgrzanego do 170 st. pieca (bez przykrycia) i zapiekamy ok. 20 minut. 




Smacznego ! :)