sobota, 5 maja 2012

Włoskie roladki

Witam :)

Po dość długiej przerwie powracam z garścią przepisów.

Co nam potrzeba?

  1. pierś z kurczaka,
  2. 5 kostek brykietu mrożonego szpinaku (oczywiście może być również świeży drobno posiekany:)),
  3. 1/2 szklanki śmietany 18%,
  4. 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  5. przyprawy do smaku: (sos)oregano, bazylia, zioła prowansalskie,(mięso) mieszanka przypraw: suszone pomidory z bazylią i czosnkiem oraz suszone pomidory z chilli i oregano.
Od czego zaczynamy?

Pierś z kurczaka filetujemy na 4 kawałki. Każdy cieniutko rozbijamy. Dwie łyżeczki z każdej mieszanki przypraw wsypujemy na talerz i obtaczamy w nich kurczaka.


Następnie rozmrożony/świeży posiekany szpinak nakładamy na mięso i zawijamy roladki.



Można je przekłuć wykałaczką, żeby łatwiej zachowały kształt. Układamy je w naczyniu żaroodpornym.Do śmietany dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy odrobiną oregano, bazylii i ziół prowansalskich. Roladki zalewamy sosem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy ok 20-25 minut.




Jeżeli zostało trochę szpinaku można zmieszać go z woreczkiem ugotowanego ryżu i podawać z pomidorami koktajlowymi jako sałatkę :)


Smacznego !

Porcja wystarcza raczej na dwie osoby.