Po dość długiej przerwie powracam z garścią przepisów.
Co nam potrzeba?
- pierś z kurczaka,
- 5 kostek brykietu mrożonego szpinaku (oczywiście może być również świeży drobno posiekany:)),
- 1/2 szklanki śmietany 18%,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- przyprawy do smaku: (sos)oregano, bazylia, zioła prowansalskie,(mięso) mieszanka przypraw: suszone pomidory z bazylią i czosnkiem oraz suszone pomidory z chilli i oregano.
Od czego zaczynamy?
Pierś z kurczaka filetujemy na 4 kawałki. Każdy cieniutko rozbijamy. Dwie łyżeczki z każdej mieszanki przypraw wsypujemy na talerz i obtaczamy w nich kurczaka.
Następnie rozmrożony/świeży posiekany szpinak nakładamy na mięso i zawijamy roladki.
Można je przekłuć wykałaczką, żeby łatwiej zachowały kształt. Układamy je w naczyniu żaroodpornym.Do śmietany dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy odrobiną oregano, bazylii i ziół prowansalskich. Roladki zalewamy sosem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy ok 20-25 minut.
Jeżeli zostało trochę szpinaku można zmieszać go z woreczkiem ugotowanego ryżu i podawać z pomidorami koktajlowymi jako sałatkę :)
Smacznego !
Porcja wystarcza raczej na dwie osoby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz