sobota, 17 marca 2012

Maślane cycuszki w ziołach prowansalskich

W głowie świtał mi dzisiaj prosty i szybki obiad. Taki, który możemy zrobić w trochę ponad pół godziny bez większego wysiłku a będzie smaczny, syty i pełnowartościowy. Pierś z kurczaka idealnie pasuje do tych wytycznych. Szczególnie podawana z sałatką z kiełkami(polecam wyhodować samemu - nie jest to skomplikowane a daje dużo satysfakcji) i ziemniakami z patelni w oliwie, bazylii i czosnku. No i oczywiście z pysznym sosem czosnkowym.

Co nam potrzeba?

  1. 1 podwójną pierś z kurczaka,
  2. ok. 6-8 dużych ugotowanych  ziemniaków,
  3. pół kostki masła,
  4. 3 ząbki czosnku,
  5. przyprawy: oliwa, zioła prowansalskie, odrobinę mięty pieprzowej, bazylia, zielona pietruszka, sól cebulowa.
Sos czosnkowy:
  1. 2 ząbki czosnku,
  2. 1/2 kubka jogurtu naturalnego Greckiego ( POLECAM Z BIEDRONKI :)!!!!!)
  3. 1 łyżka majonezu,
  4. przyprawy: bazylia i oregano.
Od czego zaczynamy?

Od przygotowania sosu:

Czosnek siekamy w kostkę. Przekładamy do kubka. 
Dodajemy jogurt, majonez i zioła. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki. 

Teraz pora na mięsko.

Pierś z kurczaka filetujemy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Pół kostki masła kroimy w plasterki. Dwa układamy na dnie, całość zasypujemy ziołami prowansalskimi. Układamy pierś z kurczaka, zasypujemy ją ziołami prowansalskimi i solą cebulową. Woreczek z miętą pieprzową rozrywamy i SZCZYPTĄ posypujemy mięso. Resztę plasterków masła układamy na górze. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 170 st. C i zapiekamy pół godziny.


Rozgrzewamy oliwę na patelni. Czosnek kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Całość trochę podsmażamy. Następnie dodajemy bazylię, sól cebulową i zieloną pietruszkę. Dokładnie mieszamy.


Gotowe mięso przekładamy na talerze wraz z ziemniakami. Podawać z sałatką z poprzedniego przepisu. Polecam wzbogacić ją świeżymi kiełkami.


Smacznego :)!

Podsumowanie:
Całość zajmuje ok 40 minut. Koszt: do 25 zł dla ok 3-4 osób. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz