Co nam potrzeba?
- 1 podwójną pierś z kurczaka,
- ok. 6-8 dużych ugotowanych ziemniaków,
- pół kostki masła,
- 3 ząbki czosnku,
- przyprawy: oliwa, zioła prowansalskie, odrobinę mięty pieprzowej, bazylia, zielona pietruszka, sól cebulowa.
Sos czosnkowy:
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 kubka jogurtu naturalnego Greckiego ( POLECAM Z BIEDRONKI :)!!!!!)
- 1 łyżka majonezu,
- przyprawy: bazylia i oregano.
Od czego zaczynamy?
Od przygotowania sosu:
Czosnek siekamy w kostkę. Przekładamy do kubka.
Dodajemy jogurt, majonez i zioła. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki.
Teraz pora na mięsko.
Pierś z kurczaka filetujemy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Pół kostki masła kroimy w plasterki. Dwa układamy na dnie, całość zasypujemy ziołami prowansalskimi. Układamy pierś z kurczaka, zasypujemy ją ziołami prowansalskimi i solą cebulową. Woreczek z miętą pieprzową rozrywamy i SZCZYPTĄ posypujemy mięso. Resztę plasterków masła układamy na górze. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 170 st. C i zapiekamy pół godziny.
Rozgrzewamy oliwę na patelni. Czosnek kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Całość trochę podsmażamy. Następnie dodajemy bazylię, sól cebulową i zieloną pietruszkę. Dokładnie mieszamy.
Gotowe mięso przekładamy na talerze wraz z ziemniakami. Podawać z sałatką z poprzedniego przepisu. Polecam wzbogacić ją świeżymi kiełkami.
Smacznego :)!
Podsumowanie:
Całość zajmuje ok 40 minut. Koszt: do 25 zł dla ok 3-4 osób.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz