Co potrzebujemy?
Kurczak:
- 1 podwójną pierś z kurczaka,
- ok. 75-100 ml piwa Desperados,
- przyprawa do gyrosa,
- pieprz cytrynowy,
- sól cebulowa,
- oliwa z oliwek.
Sałatka:
- Parę listków sałaty lodowej,
- 10 sztuk pomidorów koktajlowych,
- 1/4 kostki sera feta półtłustego,
- oliwa z oliwek, bazylia, suszona pietruszka, świeża rzeżucha.
Od czego zaczynamy?
Pierś filetujemy na kawałki wielkości kotletów. Wkładamy do miski/talerza, dolewamy łyżkę oliwy z oliwek i mieszamy. Dosypujemy dwie łyżeczki gyrosa i dokładnie mieszamy. Dodajemy odrobinę pieprzu cytrynowego i soli cebulowej. Dokładnie mieszamy. Dolewamy piwo Desperados. Całość lekko zasypujemy odrobiną pieprzu cytrynowego, zawijamy folią i odkładamy na 3 godziny do lodówki.
Po wyciągnięciu mięsa odlewamy marynatę, dosypujemy łyżeczkę gyrosa i całość dokładnie mieszamy. Kurczaka rozkładamy na blasze (lub tak jak w moim przypadku ruszcie pokrytym folią aluminiową) i wkładamy do rozgrzanego do 180 st. piekarnika na ok 15-20 minut. Jeśli piekarnik posiada funkcję grilla polecam ją włączyć :)
W trakcie pieczenia mięsa zabieramy się za przygotowanie sałatki. Liście sałaty lodowej dokładnie myjemy i rwiemy do miski.
Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki. Ser feta kroimy w kostki. Dodajemy do sałaty i dokładnie mieszamy. Do filiżanki wlewamy odrobinę oliwy z oliwek. Dodajemy szczyptę bazylii, suszonej pietruszki i rzeżuchy. Mieszamy.
Przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Nie mieszamy.
Gotowego kurczaka przekładamy na talerze. Podajemy z sałatką.
Smacznego :)!
Podsumowanie:
Całość zajmuje ok. 40 minut. Koszt to ok 20 zł. Podane składniki wystarczają na lekką kolację dla 3-4 osób.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz