czwartek, 15 marca 2012

Złocisty kurczak w Desperados

Za oknem piękna pogoda. Słońce i ciepełko - w powietrzu coraz bardziej czuć wiosnę. Postanowiłem przypomnieć sobie pewien sposób przygotowania piersi z kurczaka, który odkryłem zeszłego lata. Idealnie nadaje się jako lekka kolacja bądź obiadokolacja. Świetnie komponuje się z prostą sałatką :)

Co potrzebujemy?

Kurczak:
  1. 1 podwójną pierś z kurczaka,
  2. ok. 75-100 ml piwa Desperados,
  3. przyprawa do gyrosa,
  4. pieprz cytrynowy,
  5. sól cebulowa,
  6. oliwa z oliwek.



Sałatka:
  1. Parę listków sałaty lodowej,
  2. 10 sztuk pomidorów koktajlowych,
  3. 1/4 kostki sera feta półtłustego,
  4. oliwa z oliwek, bazylia, suszona pietruszka, świeża rzeżucha.



Od czego zaczynamy?

Pierś filetujemy na kawałki wielkości kotletów. Wkładamy do miski/talerza, dolewamy łyżkę oliwy z oliwek i mieszamy. Dosypujemy dwie łyżeczki gyrosa i dokładnie mieszamy. Dodajemy odrobinę pieprzu cytrynowego i soli cebulowej. Dokładnie mieszamy. Dolewamy piwo Desperados. Całość lekko zasypujemy odrobiną pieprzu cytrynowego, zawijamy folią i odkładamy na 3 godziny do lodówki.


Po wyciągnięciu mięsa odlewamy marynatę, dosypujemy łyżeczkę gyrosa i całość dokładnie mieszamy. Kurczaka rozkładamy na blasze (lub tak jak w moim przypadku ruszcie pokrytym folią aluminiową) i wkładamy do rozgrzanego do 180 st. piekarnika na ok 15-20 minut. Jeśli piekarnik posiada funkcję grilla polecam ją włączyć :)


W trakcie pieczenia mięsa zabieramy się za przygotowanie sałatki. Liście sałaty lodowej dokładnie myjemy i rwiemy do miski.

Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki. Ser feta kroimy w kostki. Dodajemy do sałaty i dokładnie mieszamy. Do filiżanki wlewamy odrobinę oliwy z oliwek. Dodajemy szczyptę bazylii, suszonej pietruszki i rzeżuchy. Mieszamy.


Przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Nie mieszamy.


Gotowego kurczaka przekładamy na talerze. Podajemy z sałatką. 


Smacznego :)!

Podsumowanie:
Całość zajmuje ok. 40 minut. Koszt to ok 20 zł. Podane składniki wystarczają na lekką kolację dla 3-4 osób.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz