Fasola adzuki, zwana inaczej czerwoną soją to niebanalna roślina. Zawiera dużo białka, żelaza i wapnia. Kasza pęczak powstaje z ziaren jęczmienia i jest najmniej przetworzoną kaszą. Bogata w witaminy grupy B i całą paletę mikro i makroskładników stanowi idealny element obiadu. W połączeniu z warzywami i odrobiną przypraw powstało kolejne małe cudo, które ze smakiem bardzo szybko można dosłownie pochłonąć!
Co nam potrzeba:
- Ćwierć kapusty
- 1/2 cebuli
- łyżka oliwy
- 3/4 szklanki fasoli adzuki
- 3/4 szklanki kaszy pęczak
- 100 g pieczarek
- dodałem mrożonkę marchew + groszek (ok. 1/3 opakowania)
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki suszonej zielonej pietruszki
- szczypta Vegeta Natur
- szczypta kminku
- szczypta ulubionego pieprzu
Kaszę pęczak wrzucamy do gotującego się wrzątku i gotujemy ok. 15 minut.
Cebulę kroimy w kostkę, kapustę szatkujemy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Po chwili dodajemy pieczarki pokrojone w ćwiartki oraz marchew z groszkiem. Dodajemy wszystkie przyprawy i smażymy tak długo, aż kapusta zmięknie (ok. 20 minut) mieszając co chwilę aby nie przypalić. Na początku pieczarki, kapusta i mrożonki puszczą wodę, ale z czasem ona odparuje. Na koniec dodajemy fasolę i kaszę. Mieszamy i danie gotowe.
Smacznego =)!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz